Om voorwaarts te komen in de hybride fase is transformationeel leiderschap vereist. De transformationeel leider beheerst de kernelementen van het leiderschap en vult die aan met vaardigheden, inzicht en eigenschappen die de transformatie dienen.   

De transformationeel leider begrijpt dat de mens natuur is en dat natuur bestaat uit materie en energie. Alles is energie in beweging en onderdeel van een groter proces. Vorm volgt energie. Energie kan niet gestart of vernietigd worden; energie kan alleen worden getransformeerd. Als transformationeel leider ben je continu in dialoog met 3 vragen:

  1. wat wil er gebeuren?
  2. wie vraagt het mij te zijn?
  3. wat wil het dat ik doe?

De transformationeel leider erkent dat een probleem niet moet worden opgelost, maar dat het een boodschap is om naar te luisteren. Dit doet de transformationeel leider vanuit vier niveaus van bewustwording (zie het DiSCO-model). Een transformationeel leider realiseert zich dat er gewerkt wordt met energie en is zich ervan bewust wat de impact hiervan is op de transformatie in de praktijk en de betrokkenen. De transformationeel leider hanteert de open karakteristieken als natuurlijk kompas. Tegelijkertijd worden inzichten en achtergronden in openheid gedeeld en dat creëert betrokkenheid bij de aanpak en het effect.

Nieuwsgierig hoe transformationeel leiderschap in de praktijk uitpakt?

Meer weten over transformationeel leiderschap? Neem gerust contact op!

TransformActie Open karakteristieken leiden in crisis neem contact op