“Een probleem is niet iets om op te lossen, het is een boodschap om naar te luisteren.”

– Alan Seale

VAN PROBLEEM NAAR KANS IN 4 STAPPEN

Als je transformatie faciliteert is het belangrijk dat je voelt, denkt en handelt vanuit de gedachte van wat er wél kan. Je blijft weg uit oordeel en aanname. Door waardevrij te reageren op de aanwezige informatie krijg je zicht op de kern. Het is onze ervaring dat bij zicht op de kern ook vrijwel direct  zicht op het perspectief ontstaat. De toepassing van transformatie en het DiSCO-model blijkt uiterst effectief bij ogenschijnlijk complexe kwesties.

Maak kennis met de 4 niveaus van persoonlijke betrokkenheid bij complexe kwesties, crisis of problemen.

GO DiSCO!

DiSCO-model

Het DiSCO-model beschrijft de 4 niveaus van persoonlijke betrokkenheid. Per niveau krijg je handvatten hoe je bij een probleem kunt handelen en reageren. Het DiSCO-model is ontwikkeld door de internationale coach en auteur Alan Seale. Het model is een essentieel onderdeel van mijn leiderschap in de hybride fase. Het vormt de basis van de transformatie in leiderschap, coaching en mentoring.

De I in dit model staat voor informatie. Ieder niveau van betrokkenheid bevat informatie die essentieel is voor de volgende stap. Het model is eigenlijk op alle situaties van toepassing. Zo kun je met dit model ook onderzoeken hoe je zelf van drama naar kans transformeert. Als je merkt dat je vast blijft zitten in een wereld vol emotie, dan is het tijd om te beseffen dat je een keuze hebt. Namelijk: blijf je hangen in de vaak (negatieve) emotie van het moment? Of onderzoek je wie je ten diepste bent en de mogelijkheden die je in de situatie eigenlijk hebt?

Dit model helpt je enorm goed om je te realiseren dat je al een enorm potentieel bezit om met situaties en problemen om te gaan. Vraag jezelf eens in zo’n situatie af ‘wat wil er eigenlijk gebeuren?’ en ‘wat kan er wel?’